Szivárgásmérés – a szükségtelen energiaráfordítás elemzése és megszüntetése

Egy sűrített levegő állomás a legtöbb energiát úgy pazarolja, hogy a kompresszorok működtetésével a szivárgásokat és a szükségtelen igényt elégíti ki. Igazság szerint minden sűrített levegő állomásnak csak annyi levegőt kellene előállítania, amennyire a valóságban szükség van. Sajnos a valós állapotok gyakran más képet mutatnak.

A sűrített levegő veszteség (szivárgás) tulajdonképpen sűrített levegő felhasználás a csővezeték-hálózatban, munka teljesítése nélkül. Ezeknek a veszteségeknek az összege kedvezőtlen esetben elérheti a kompresszor teljes légszállítási mennyiségének a 25 %-át is!

Az okok igen sokfélék lehetnek:

  • tömítetlen szelepek
  • tömítetlen menetes és peremes kötések, hegesztett varratok vagy forrasztási helyek
  • hibás tömlők és tömlőcsatlakozások
  • meghibásodott elektromágneses szelepek
  • beszorult úszós leeresztők
  • helytelenül felszerelt szárítók, szűrők és karbantartó berendezések
  • korrodálódott vezetékek, stb.

Egy vezeték-hálózatban a szivárgási helyek úgy működnek, mint a fúvókák, amelyekből a sűrített levegő nagy áramlási sebességgel lép ki. Ezek a szivárgási helyek tartós fogyasztók. Egész nap, a nap huszonnégy órájában áramlik ki a sűrített levegő, az ebből adódó veszteségek ellensúlyozásához jelentős energiaráfordítás szükséges. Károsodás nem jelentkezik, ám a következményként fellépő költségek jelentősen rontják a rendszer gazdaságosságát.

Az alábbi példa jól szemlélteti a költségek nagyságrendjét:

Egy 1 mm átmérőjű szivárgási nyíláson, 8 bar hálózati nyomáson körülbelül 75 liter/perc = 4,5 köbméter/óra levegő távozik. Ehhez a térfogatáramhoz 0,6 kW motorteljesítményt kell felhasználni. 0,10 € / kW óránál a motor hatásfokától függően 8 000 üzemóránként a többletköltség évente körülbelül 480,- €.

A szivárgás mennyiségének mérése

A Press Air Kft szolgáltatásával, ami megállapítja a szivárgások helyét és ultrahangos méréssel a szivárgó mennyiséget, konkrét támpontot kap arra vonatkozóan, milyen javítás milyen gyorsan térül meg és esetleg inkább a hálózat felújításában érdemes gondolkodni. Szivárgások nem csak a fő csővezetékekben lépnek fel, hanem karimáknál, összeköttetéseknél, gyorscsatlakozóknál, levegőelőkészítő egységeknél vagy magában a kompresszorban is. A Press Air szakértője ultrahangos érzékelővel nem csak a szivárgás helyét állapítja meg, hanem a szivárgó mennyiségről is adatot tud szolgáltatni. Csak ilyen típusú elemzés alapján tudja megbízhatóan eldönteni a szivárgás megszüntetésére szükséges intézkedések hasznát.

A szivárgási veszteségek optimalizálását követően mindenképpen ajánlott ismételt sűrített levegő fogyasztás mérés elvégzése. Ennek eredményéből pontos képet kapunk, az immár veszteségektől „mentes” felhasználói mennyiségről és eloszlásról, amely jelentős mértékben segíti a Felhasználó számára leggazdaságosabb nagyságrend meghatározását.