Hatékonyságnövelés és környezetvédelem felsőfokon – BOGE S-4 sorozat

Hatékonyságnövelés és környezetvédelem felsőfokon
IE4 motorok piaci bevezetése egy évvel a jogszabályi kötelezettség előtt

Tisztelt Partnereink!

Az ipari felhasználók számára ismert tény az, hogy az elektromos motorokhoz kapcsolódó alkalmazások a szükséges energia legnagyobb részét fogyasztják.

Az energiahatékonyság növelésére, a CO2 kibocsátás csökkentésére, azaz a fenntarthatóság előmozdítása érdekében az Európai Unió 2023. júliustól kötelezően előírta az IE4 energiahatékonysági szabvány alkalmazását a 75 kW és 200 kW közötti teljesítményű, háromfázisú aszinkron motoroknál. Az elektromos motoroknak energiahatékonyság szerinti besorolásában öt osztály (IE) létezik, melyeket szabványos mérési módszerrel határoznak meg. Az IE1 hatékonysági osztály jelzést a legalacsonyabb energiahatékonysági szinttel rendelkező motorok kapják.

A BOGE 2022. június 1-től az S-4 sorozat hatékony kompresszorai közül az
S 111-4 – S 160-4 sorozatú csavarkompresszorok standard változataiban az IE3 motort már lecserélte IE4 motorra. (Korábban az IE4 besorolású motor opcióként már rendelhető volt az S-4 sorozat kompresszoraihoz.) Az energetikai előnyök és alacsony CO2 lábnyom mellett a felhasználók hosszabb élettartamot és alacsony karbantartási költségek előnyeit is élvezhetik az új motorokkal.

Tehát a BOGE S-4 sorozat összes csavarkompresszorába 110 kW és 160 kW közötti teljesítménytartományban már 2022. júniustól IE4 motort kap a megrendelő. Az alacsonyabb teljesítmény-kategóriák csavarkompresszorainak az IE4 motorokkal történő korszerűsítése folyamatosan várható a következő hónapokban.

Az S-4 sorozatban az IE4 motorok használata 0,6-4,9%-os energiamegtakarítást eredményez, mely a hatszámjegyű éves energiaköltségek esetében már egyértelműen észrevehető csökkenést jelent. Az IE4 motorok a szállított levegő mennyiségére is hatással vannak, akár 2,9%-kal is növelhetik azt. Tehát minden előnyét figyelembe véve az IE4 motorok – gazdaságosságukon túl – jelentősen hozzájárulnak az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez is.

Példa:
1 db 110 kW teljesítményű, évi 8.000 órát üzemelő kompresszor áramfogyasztása 1% körüli csökkentése éves szinten 7-900 ezer forint megtakarítást eredményez.

Kérje Ön is a Press Air Kft. -a BOGE magyarországi képviselője- szakértő segítségét!
www.pressair.hu