Magas energiaköltségek és az „alacsonyan függő gyümölcsök”

Az elmúlt 1 év során drámai energiaár növekedést figyelhettünk meg. Az elektromos energia ára megháromszorozódott, a földgáz ára megduplázódott.
Milyen hatással van ez vállalkozásának működésére?

Tapasztalataink szerint mind a változó, mind a fix költségek tekintetében jelentős hatásról beszélhetünk. Átlagos ipari felhasználói környezetben az energiaköltségek 10-20%-os súllyal jelennek meg az összköltségeken belül. Ennek meghatározó része a sűrített levegő előállításához és az épületek fűtéséhez kapcsolódik.

Hogyan lehetséges ezeknek a költségeknek a csökkentése, azaz a felhasznált energiamennyiség csökkentése, ráadásul alacsony beruházási igény mellett?
Az „alacsonyan függő gyümölcsök” megfogalmazás olyan beavatkozásokat takar, amelyek könnyen, gyorsan, alacsony költség mellett kivitelezhetőek, illetve a megtérülésük is inkább hónapokban, mint években mérhető.

Melyek ezek a beavatkozások?
1. Sűrített levegő szivárgások felderítése, talált hibák kijavítása.
2. Kezelő személyzet oktatása (gépkezelők, termelési munkatársak) és üzemeltetési utasítások kiegészítése a sűrített levegő megtakarítás elérésére (jelentési kötelezettség a sűrített levegő szivárgásokról, üzemszünet esetén gépek „levágása” a hálózatról, stb.).
3. Alkalmazott nyomás csökkentése.
4. Elzárószerelvények felszerelése a felhasználó berendezések elé.
5. Kompresszor rendszer működésének felderítése (diagnosztika).
6. Vezérlés beállításainak ellenőrzése, szükséges korrekciók végrehajtása.
7. Automatikus „zero-loss” típusú kondenzátum leeresztők beszerzése (idővezérelt leeresztők cseréje).
8. Hővisszanyerés alkalmazása (meleg levegő csarnokfűtésre vagy HMV, fűtési melegvíz készítése).

Ipari környezetben is kiemelkedő szerepe van az EMBER-nek a folyamatok ellenőrzésében és a hatékonysági tartalékok, veszteségforrások felkutatásában. Ezeket a folyamatokat lehet és kell is automatizálni, de ez már nem az „alacsonyan függő gyümölcs” kategóriába tartozó feladat, sokkal inkább az IPAR4.0 gyűjtőnévvel jelzett beavatkozást jelenti.

A Press Air Kft.-nél olyan szemléletet képviselünk, amely az ÜZEMBIZTONSÁG mellett az ENERGIAHATÉKONYSÁG-ot elsődleges célként fogalmazza meg.

Kérje Ön is a Press Air Kft. szakértő segítségét!

ÜZEMBIZTONSÁG+ENERGIAHATÉKONYSÁG=VERSENYELŐNY