Védelem a kártevők ellen a gabona tárolásakor

Védelem a kártevők ellen a gabona tárolásakor
Ismerje meg a BOGE BLUEprotect működését a PRESS AIR KFT. szakértő segítségével!

A Föld népessége folyamatosan növekszik, 2020-ban a becslések szerint már 7,75 milliárdan voltunk a bolygónkon . Az UNICEF adatai szerint sajnos egyre több ember éhezik a világon, számuk a 700 milliót közelíti napjainkban . A különböző társadalmi és gazdasági okok mellett igaz az is, hogy nagy mennyiségű gabona megy kárba a fogyasztó felé vezető úton a technológiai hibák miatt. Ez különösen igaz a világ szegényebb régióiban, ahol a legnagyobb veszteségek röviddel a betakarítás után jelentkeznek, de a fejlettebb országokban sem ismeretlen a tárolási veszteség fogalma.

Nézzük meg, hogy a BOGE milyen megoldást kínál ezeknek a veszteségeknek a minimalizálására. A BOGE több mint 100 éves tapasztalatával a legrégebbi kompresszorgyárak közé tartozik, de híres arról is, hogy elkötelezett a tudomány legújabb ismereteit alkalmazó fejlesztések mellett. A BOGE termékekre egyaránt igaz a gazdaságosság, megbízhatóság és magas minőség. A BOGE sűrítettlevegős szakembereinek fejlesztési eredményeként megszületett a BLUEprotect, amely a környezeti levegőből kivonja a nitrogént. Ennek az egyszerű módszernek a segítségével a silókban tárolt gabona hatékonyan védhető a kártevőktől.

A silókban tárolt gabona legnagyobb ellenségei a kártevők (zsizsik, parazita gombák, egerek és patkányok, valamint az élettani utóérés vesztesége. Mindezek közös pontja az oxigén jelenléte a silókban. Ahol hiányzik, ott a tárolási veszteségek minimálisra csökkenthetők. A BOGE rendszere szinte tiszta nitrogént táplál a silóba, legfeljebb 1% a maradék oxigén aránya.
A működési elve a BLUEprotect-nek az, hogy kiszorítja az oxigént a silóból, ezzel megfosztja az aerob , azaz oxigénfüggő kártevőket, gombákat a megélhetésükhöz szükséges oxigéntől. Ez a módszer kémiai anyagok nélkül működik, ezért az élelmiszerekhez történő gabonafelhasználáshoz kiválóan alkalmas, és mindezek mellett környezetbarát is. Éppen a vegyszermentesség miatt a biogazdálkodásban is növekszik a felhasználásának jelentősége. A nitrogén a mindennapjaink része, a normál környezeti levegő 78%-t teszi ki , vagyis szinte korlátlanul jelen van és felhasználható. A nitrogén inert gáz , nem toxikus, más anyagokkal nem, vagy alig reagáló gáz. A baleseti kockázatok között azonban a tüzesetek száma is gyakorlatilag nullára csökken, valamint az élettani utóérés hatása is minimálisra csökken a BLUEprotect alkalmazásával.

Egyszerű és hatásos. A BLUEprotect esetében tehát a környezeti levegőből származó nitrogént használjuk fel. A siló közelébe telepített kompresszor sűrített levegőt generál, amiből szárítás és kezelés után a membránok kivonják az oxigént. A fennmaradó nitrogént vezetjük a silóba. Mivel a nitrogén a levegő fő összetevőjeként teljesen ártalmatlan, használat után szabadon távozhat, a környezeti levegő ismét elnyeli és kezdődhet a folyamat elölről.

Ez a technológia teszi a BLUEprotect-et hatékony kártevőirtási módszerré azokon a helyeken, ahol a vegyi anyagok használata nem megengedett, vagy nem kívánatos -például az ökológiai mezőgazdaságban, vagy akár a sörgyárak ellátási láncában. A malátaházak esetén különösen óvatosnak kell lenni, nehogy az árpában maradjanak olyan vegyszermaradványok, amelyek később a sörbe kerülhetnek a főzés során. Ezt a veszélyt redukálja nullára a BLUEprotect.

Egyszerű folyamat és rendszer a felhasználók számára, mert rugalmasan, egyénileg konfiguráljuk a rendszer összetevőjét egy konténerbe, amely a silók mellé telepítve azonnal használható. A szükséges nitrogénmennyiséget szakembereink a felhasználóval minden esetben együtt elemzik és állítják be. Egyetlen előfeltétele van a használatnak: a kellően zárt, szivárgásmentes siló. Próbaüzemre bérelhető konténer segítségével még a saját rendszer üzembe helyezése előtt a siló esetleges szivárgásai néhány nap alatt felderíthetők és megszüntethetők a későbbi veszteségek elkerülése érdekében.

A BOGE magyarországi forgalmazója a PRESS AIR KFT. a szakértelmével támogatja a felhasználói igények maradéktalan teljesítését. Mint az egyik legtapasztaltabb hazai sűrítettlevegő-beszállító tervez, fejleszt, telepít és karbantart sűrítettlevegő-rendszereket. A BLUEprotect működési elvéhez hasonló, de technológiailag más területek (borászatok, élemiszeripari előkészítők és csomagolók) igényeire kifejlesztett ’Press Air Prémium sűrített levegő és nitrogén szolgáltató központ’ 2021-ben elnyerte a Magyar Ipari Célgép Nagydíj közönségdíját . A központ lényege, hogy ott és annyi levegőt és nitrogént állít elő a rendszer, ahol és amennyi szükséges, ráadásul az igényelt tisztaságban.

Kérje Ön is a PRESS AIR KFT. szakértő segítségét!

Teljes cikk: Biokultúra XXXII. ÉVFOLYAM 2021.5. SZÁM (A Magyar Biolkultúra Szövetség Szakfolyóirata)